Lead Developer, what’s in a name?

Zijn naam is Emiel Hertogs en hij werkt al sinds mei 2013 voor You Are Digital, toen uiteraard nog onder de vlag van Webcolors. Emiel is Lead Developer en soms vragen we ons af: what's in a name? En dus hebben we hem gevraagd om het eens in zijn eigen woorden te omschrijven.

Lees verder
Emiel Hartogs

Door Emiel Hertogs

Zoals het tweede deel van de functietitel al zegt ben ik vooral developer. Ik ontwikkel voornamelijk maatwerkprojecten, met af en toe een uitstapje naar een app. Maar naast het ontwikkelen ben ik tevens verantwoordelijk voor de kwaliteit van alle software en het continu verbeteren van het ontwikkelproces. Die twee verantwoordelijkheden gaan trouwens hand in hand samen. Want door het verbeteren van het ontwikkelproces, verbeter je ook de kwaliteit van de software. Eén van mijn taken is dan ook om continu opzoek te gaan naar (nieuwe) technologieën die hieraan bij kunnen dragen.

Emiel Hertogs - Lead Developer bij You Are Digital

Een bekend gezegde luidt: twee weten meer dan een. Het is dan ook ontzettend belangrijk te luisteren naar alle ideeën die binnen het development team ontstaan. En geloof me, dat zijn er veel! Naast mij hebben we nog 6 developers bij You Are Digital, ieder met hun eigen expertise. Binnen ieders expertisegebied bruist het van de ontwikkelingen en als er iets goeds tussen zit dan krijg ik dat vol enthousiasme te horen. Het liefst ziet men het dan morgen al geïmplementeerd. Geweldig natuurlijk, maar het is dan aan mij om te kijken of het ook binnen ons ontwikkelproces past. Tevens zal ik moeten bepalen hoe het op een verantwoorde manier geïntegreerd kan worden; zonder onze bestaande processen te verstoren. En ik moet eerlijk bekennen, dat is nooit in een dagje geregeld.

Dat is hard werken met zo veel schermen!

Een ander leuk aspect van mijn werk is het klantcontact, wat tevens zorgt voor een leuke afwisseling in mijn werk. In een vroeg stadium word ik betrokken bij het bedenken van oplossingen voor klanten. We starten dan vaak, samen met de klant, met brainstormsessies waarin we de wensen uiteenzetten en bepalen wat de belangrijkste doelen zijn.
Vervolgens gaan we een creatief proces in om deze ideeën om te zetten in een mooie (online) applicatie. Deze sessies, samen met de klant, hebben we overigens niet alleen bij de start van het project. Doorheen het project en de gehele ontwikkeling van de applicatie blijven we brainstormsessies en stand-ups houden met de klant. Op deze manier blijft de klant zeer nauw betrokken bij het project en de ontwikkeling van de applicatie. En een bijkomend voordeel is dat je aan het einde van een project niet alleen een applicatie aflevert waar je zelf ontzettend trots op kunt zijn, maar dat je ook nog eens veel kennis op hebt gedaan over het vakgebied waarin de klant opereert.

Zo zie je maar, een Lead Developer doet meer dan alleen het leiden van het development team. Daar ben ik overigens niet alleen heel blij om, ik ben ook ongelofelijk trots om Lead Developer bij You Are Digital te zijn.