Blijf boeien met interactieve video

Relevantie is een sleutelwoord als het om interactieve video gaat, want anno 2017 wordt er op YouTube alleen al iedere minuut meer dan 300 uur aan video geüpload. Dat is maar liefst 432.000 uur aan videomateriaal dat per etmaal geüpload wordt. Dat is meer dan 3 miljoen uur per week.

Lees verder
Pieter van der Wulp

Door Pieter van der Wulp

Dag lineaire video, hallo interactieve video!

De hoeveelheid beschikbare content is dus op z’n zachtst gezegd gigantisch. En die hoeveelheid zal de komende jaren eerder groeien dan dalen, want nog geen vijf jaar geleden (2012) werd er ‘slechts’ 72 uur aan videomateriaal, per minuut geüpload.

Daarom is het niet alleen van groot belang om ervoor te zorgen dat de kijker op de ‘play button’ van je video klikt, maar ook dat je de kijker tot het einde weet te boeien. Op die manier kun je de beoogde doelstelling met de video behalen. Wat hieraan kan bijdragen is dat de kijker alleen dat te zien krijgt wat hij interessant vindt. Dag lineaire video, hallo interactieve video!

Wat wil je vertellen versus wat willen ze horen

Wat is interactieve video?

Maar wat is nu precies interactieve video? Hoewel de term behoorlijk tot de verbeelding spreekt, is het toch de moeite waard om te vermelden dat het niet alleen om standaard keuze-knoppen binnen de video gaat. In interactieve video kunnen bijvoorbeeld ook invulvelden of complete formulieren opgenomen worden, maar ook lagen met extra informatie die op een mouse-over reageren of er kunnen javascripts ingeladen worden. Met andere woorden: interactieve video is dynamisch en de kijker kruipt achter het stuur.

In tegenstelling tot lineaire video’s, die hoofdzakelijk gebruikt worden om bepaalde informatie over te brengen of een verhaal in beeld te brengen, biedt interactieve video de mogelijkheid om video écht in te zetten om (online) doelstellingen te realiseren. Interactieve video zal in de toekomst dan ook een steeds belangrijkere rol in de marketingmix gaan innemen.

Toepassingen en mogelijkheden

Interactieve video kan bijvoorbeeld ingezet worden bij het beantwoorden van veelgestelde vragen. De kijker beantwoordt binnen de video bepaalde vragen en afhankelijk van de gemaakte keuzes kan bepaalde informatie juist wel of niet getoond worden. Op die manier kan de klant 24 uur per dag, in zijn eigen tempo, antwoord krijgen op bepaalde vragen zonder dat er ook maar één servicemedewerker aan te pas komt. Dat is niet alleen gunstig omdat het een besparing oplevert op service & support, maar deze zelfredzaamheid draagt tevens bij aan de klanttevredenheid omdat mensen het van nature prettig vinden om dingen zelf op te lossen.

Ook het verhogen van de conversie behoort tot de mogelijkheden van interactieve video. Zo kun je in het aanbieden van de content rekening houden met de aankoopfase waar de klant zich in bevindt. Bevindt hij zich nog in de oriëntatiefase, dan kan video A getoond worden, maar heeft hij reeds een aantal productpagina’s bezocht dan kan video B getoond worden. Ook behoort het tot de mogelijkheden om producten rechtstreeks vanuit de video te kopen; met een simpele klik op het product in de video kan het product in het winkelmandje belanden of het neemt je direct mee naar de pagina waar afgerekend kan worden.

Philips lanceerde eerder de succesvolle campagne ‘designed to play’

Praktijkvoorbeeld van Philips

Philips lanceerde eerder de succesvolle campagne ‘designed to play’, waarbij de kijker uit verschillende stijlen gezichtsbeharing kon kiezen om verschillende verhaallijnen te ontdekken en dat terwijl er -afhankelijk van die keuze- buiten het videoscherm productinformatie en verschillende styling tips werden getoond. De gemiddelde kijker bekeek hierbij telkens 3 tot 4 verschillende verhaallijnen, met een gemiddelde kijktijd van meer dan 4 minuten. De campagne is bekroond met een zilveren Effie. Bekijk hier de interactieve video van Philips.

Filmding College - Interactieve video

Dit alles is slechts een kleine greep uit de vele voordelen en mogelijkheden van interactieve video. Op eigen initiatief die al mogelijkheden verkennen kost echter veel tijd. Daarom praten ze je tijdens het Filmding College graag bij over de unieke kansen die interactieve video te bieden heeft.

Het Filmding College vindt plaats op donderdag 28 september, in Breda. You Are Digital is trotse sponsor van dit evenement en nodigt je daarom graag uit om deel te nemen aan dit interessante college. Vaak zijn deelnemers zowel geïnteresseerd in de onderwerpen als in het sparren met gelijkgestemden. Kennis en ervaring delen, dat staat centraal! Twijfel je of je deel wil nemen, bekijk dan hier waarom je je zou moeten aanmelden.


Geen update meer missen?
Wil je geen update meer missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. We delen graag actuele updates en onze blik op de ontwikkelingen in de digitale wereld.